Bilgisayar Geçmişten Günümüze Mac Os Sürümleri Nelerdir?

Geçmişten Günümüze Mac Os Sürümleri Nelerdir?

Uzun yıllardır hayatımızda olan Mac Os sürümlerinin nasıl geliştiğini kapsamlı bir biçimde anlatacağız. Detaylar yazımızda.. 12-05-2022

Mac Os Sürümleri geçmişten günümüze kadar oldukça büyük bir mesafe kat etmiştir. Uzun yıllardır hayatımızda olan Mac Os sürümlerinin nasıl geliştiğini kapsamlı bir biçimde anlatacağız.

 

Kurulduğu İlk Günden Bugüne Kadar Mac Os Sürümleri

2000 senesinde yayınlanmış olan Mac OS x Cheetah ile başlamış olan süreç Mac OS High Sierra’ya kadar uzanmaktadır. Hackett, 1500’den fazla ekran görüntüsüyle Mac OS işletim sistemlerinin geçmişten günümüze kadar olan değişimini göstermeyi hedeflemektedir.

 

Hackett, önümüzde aylar içinde Mojave’de dâhil ileriye dönül bir şekilde Mac platformu güncellemeleri için ekran görüntüsü kütüphanesini güncellemeyi planlamaktadır. Hackett, Mac G4, Mac mini ve Macbook Pro’nun farklı modelleri de dâhil, gerçek donanım üzerinde bütün Mac OS sürümleri ile ne şekilde faaliyet gösterdiğiyle alakalı detaylar yakaladığını dile getirmiştir. Ekran görüntüsü Mac’in görsel temalarının ve Aqua arayüzünün ne şekilde değişim gösterdiğini ve detaylı bir biçimde ortaya koymaktadır. İşletim sistemlerinin, sistem tercihinden, masaüstü görüntülerine, Mac hakkında penceresi ve hesap makinesi uygulamasının arayüzü de dahil birçok ekran görüntüsüne ulaşılabilmektedir.

 

Dünyada parayla satın alabileceğiniz stabil olan ve kullanıcı dostu işletim sistemlerinden MAC OS X sürümlerini kronolojik bir sırayla merak ettiyseniz, bunun için doğru yerdesiniz. Easycep il birçok Apple Macbook ikinci el bilgisayar modellerine ulaşabilirsiniz. Satın al ve telefon sat kısımlarından gerekli işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 2000 yılından bu yana tanıtıma çıkarılan tüm Mac OS Sürümleri ve özelliklerinden bahsedeceğiz.

 

Cheetah- MAC OS X 10.0

Mac Os Sürümleri denince ilk yayına alınan sürüm Cheetah, 2001 mart ayında tanıtıma sunuldu. Apple’ın Aqua kullanıcı arayüzü ile birlikte TextEdit, Preview, Mail ve QuickTime gibi uygulamaların ilk sürümlerini içermekteydi. O günlerde yalnızca 128 MB Ram ve 800 MB alanı istemekteydi.

 

Puma – MAC OS X 10.1

Mac Os Sürümleri içerisinde yer alan Cheetah yayınlandıktan 6 ay sonrasında 2001 senesinin Eylül ayında Puma yayınlandı. Puma oldukça büyük değişiklikler içermekteydi. Daha fazla performans konusunda optimizasyonlar yapıldı. Cheetah’a yapılan bir güncelleme olarak ele alınabilir.

 

Jaguar – MAC OS X 10.2

Jaguar 2002 yılının Ağustos ayında tanıtılan Mac Os Sürümleri içerisinde yer almaktadır. IChat ve Adress book gibi uygulamalar bu sürümle gelmiştir. Bunun dışında OS X’i görsel ve işitme engelli ya da fiziksel engelli bireyler için oldukça kullanışlı bir forma koyan Universal Access’i tanıtmıştır. Bunun dışında OS 10,2 yeni başlangıç ekranı göstermiştir. Happy Mac logosunu meyveli Apple sembolüyle değiştirmiştir.

 

Panther MAC OS X 10,3

Mac Os sürümleri içerisinde yer alan Panther 2003 yılının ekim ayında kullanıcılara sunulmuştur. Safari default web browser olarak bu sürümde yer aldı. Ayrıca MAC OS X ile Windows arasındaki entegreye yönelik çalışmalar yapıldı. Bunun dışında birçok uygulamayı aynı anda daha rahat kullanmak için Expose adlı özellik tanıtılmıştır.

 

Tiger – MAC OS X 10.4

Mac Os Sürümleri denince dikkat çeken sürümlerden biri olan Tiger, 2005 yılının Nisan ayında yayınlandı. Ayrıca Spotlight kullanımını getirmiştir. Bunun dışında yeni dashboard içerisinde Widget’ları sunmaya başlamıştır.

 

Leopard – MAC OS X 10.5

Mac Os Sürümleri denice yine kedi cinsi isimlerinden giden şirket Leopard’ı 2007 yılının ekim ayında tanıtılmıştır. Tigerden iki yıl süre sonra Leopard yayınlandı. Şirket o dönem Iphone, Apple ve İOS üzerine çalışmalar yaparak cep telefonu piyasasını tamamen değiştirmekle uğraşmaktaydı. Leopard, time machine adında yedekleme sistemini beraberinde getirmiştir. Bunun dışında 64 bit uygulamaları adına tam destek sağlamıştır. Boot Camp ile Microsoft Windows gibi birçok işletim sisteminin Mac üzerinde kullanımına izin vermiştir.

 

Snow Leopard – MAC OS X 10.6

2009 senesinin Ağustos ayında tanıtıma sunulan Snow Leopard – MAC OS X 10.6 Mac Os sürümleri içerisinde yer alan Leopard sonrasına gelen bir güncellemedir. Bu sürümde İOS’ta beğenilen App Store Mac’e uyarlanmıştır. Bunun dışında Power PC mimarisi iptal edildi.

 

Lion – MAC OS X 10.7

2001 senesinin Temmuz ayında tanıtıma sunulan Lion  – MAC OS X 10.7 Mac Os sürümleri içerisinde yer alan Snow Leopard sonrasına gelen bir güncellemedir. CD/ DVD biçiminde basılmamış olan ilk Mac OS versiyonudur. Bu sürüm İOS’tan birçok fikri kendine uyarladı. Launchpad, gestures ve Windows restoring vs. Bunun dışında iCloud Lion ile beraber Mac PC’lerde kullanılmaya başlamıştır.

 

Mountain Lion - MAC OS X 10.8

Mac OS sürümleri dendiğinde dikkat çeken bir diğer sürüm ise Mountain Lion - MAC OS X 10.8’dir. İOS üzerinde başarılı olan tüm uygulamaları MAC OS X’e taşıdı. İChat uygulamaları yerini Messages, Reminders ve Notification Center bu uygulamalardan bazıları. Apple Mountain  Lion’ı tanıttığı zaman, ayrıca her yıl MAC OS X’i yenileme sözünü vermiştir.

 

Mavericks – MAC OS X 10.9

Apple 2013 yılının ekim ayında Mac OS sürümleri içerisinde yer alan Mavericks’i tanıtarak kullanıcıları şaşırtan bir hareket sergiledi. İlk kez OS X adını kedi ailesinden almamaktaydı. Bundan sonra yayınlanacak olan bütün sürümlerin ücretsiz olacağını duyurdu. Maps ve ibooks Mavericks ile beraber OS X içinde kullanılmaya başlanmıştır.

 

Yosemite – MAC OS X 10.10

Mac OS sürümleri her yıl yenilenmeye başladı. 2014 yılının Ekim ayında yayına sunulan Yosemite, oldukça fazla tasarım değişikliğini beraberinde getirmiştir. Bunun dışında kullanıcılarının yüzlerini gülümseten birçok özellik Yosemito ile sunulmuştur.

 

El Capitan – MAC OS X 10.11

2015 yılının eylül ayında yayınlanan Mac OS sürümleri içerisinde yer alan El Capitan Yosemito sonrası performans gelişmelerini içermekteydi. Spotlight, Safari ve mail uygulamaları üzerinde yapılmış küçük değişimlerle birlikte insanların hayatını kolay bir hale getiren bölünebilir ekran kullanımını mümkün kılmaktaydı. Böylelikle çift ekran bağımlısı kullanıcıların çalışmalarını rahatlıkla yapmasını sağlıyordu.

 

Sierra Mac OS 10,12

Mac sürümleri içerisinde yer alan Sierra Mac OS 10,12 2016 senesinin eylül ayında yayınlandı. İşletim sisteminin adı macOS olarak değişti. Sierra ile beraber macOS iOS’a biraz daha yaklaşmıştı. MAC PC’lere Siri özelliği getirildi. Ayrıca Apple Pay tanıtımı yapıldı. Apple Watch ile beraber pc’ler arasındaki ilişki pekişti.

 

High Sierra – macOS 10.13

2017 yılında Mac OS Sürümleri içerisinde yer alan High Sierra tanıtıldı. Mac PC’ler son yazılım sürümleriyle tanıştılar. Performansa dayalı yenilikler High Sierra ile tanıtıma sunuldu. Safari ve Photos bu güncellemeden etkilenen uygulamalardır.

 

Majove – macOS 10.14

Mac Os Sürümleri içerisinde yer alan Majove görsel güncellemeler içermektedir. Dark mode, Dynamic desktop vs. ayrıca Facetime, Finder gibi gelişmelerde yapıldı.

 

Catalina – macOS 10.15-

Catalina sürümünün günlük kullanımlarda Sierra’dan pek bir farkı yoktur. Genel olarak özetleyecek olursak, iTunes adına yapılmış güncelleme ve iPad ile Macbook arasındaki iletişimin daha sığ bir hale getirilmesi için birkaç değişim yapıldı.

 

Easycep sitesinde macOS PC modellerini bulabilirsiniz. Firmamızda ikince el yenilenmiş ve sıfır kullanım deneyimi sunan Laptop ve bilgisayarları siz değerli müşterilerimize kaliteli bir şekilde sunmaktayız. Easycep yenilenmiş telefon, macOS, Macbook PC modelleri ve birçok cihazı siz değerli müşterilerine uygun fiyat ve kaliteli bir şekilde sunuyor.

 

Sizlere bu yazımızda geçmişten günümüze kadar macOS sürümleri hakkında bilgiler verdik. Bir önceki yazımız için https://easycep.com/blog/cep-telefonu-yedek-parcalari-hangileri-78 adresini ziyaret edebilirsiniz.