Tablet Apple'ın Yeni M4 İşlemcisi, iPad Pro Serisine Güç Katıyor!

Apple'ın Yeni M4 İşlemcisi, iPad Pro Serisine Güç Katıyor!

Apple, Let Loose etkinliği ile yepyeni M4 işlemcisini tanıttı. Yapay zekâ için üretilen işlemcinin özellikleri dikkat çekti. İşte detaylar… 08-05-2024

Apple, Let Loose etkinliği ile yepyeni M4 işlemcisini tanıttı. Yapay zekâ için üretilen işlemcinin özellikleri dikkat çekti. İşte detaylar…

 

Apple, yeni düzenlediği Let Loose iPad etkinliğinde, 3 nm teknolojisine sahip, ikinci nesil M4 işlemcisini tanıttı. Firma tarafından en güçlü ve en yeni işlemci olarak belirtilen yonga seti ise çeşitli geliştirmelerle beraber geliyor. Etkinlik sürecinde tanıtımı yapılan iPad Air ve iPad Pro modellerinin dışında yeni M4 işlemcisi, Apple kullanıcıları açısından avantaj sağlayacak gibi duruyor.

 

M4 Çipin Özellikleri

Bilindiği üzere Apple, birkaç sene öncesinde kendi işlemcisini üretmeye başlayacağını belirtmişti. Bu alanda hızlı bir ilerleme yaparak M4 çipleri tanıttı. Aynı zamanda bu çip, yakın bir zamanda MacBook modellerinde görmeyi beklediğimiz çipin özellikleri olabilir.

 

İşte M4 çipin öne çıkan bazı özellikleri:

  • Nöral motorda 16 çekirdek
  • Saniyede 38 teraflop işlem gücü
  • 256GB ve 512GB modellerde 3x performans çekirdeği
  • 1TB ve 2TB modellerde 4x performans çekirdeği
  • GPU 10 çekirdek
  • AV1 kod çözümleme
  • Yeni nesil mimari

 

M4 İşlemci, iPad’leri Yüzde 50 Hızlandıracak!

M4, en yeni Apple işlemcilerinden birisi olarak tanıtılıyor. Üstelik yeni Görüntü Motoru (Display Engine) ile birlikte yonga seti geliyor. Bu set, dört adet performans ile birlikte altı adet verimlilik olmak üzere on adet çekirdeği barındırıyor. Bunun dışında yeni 10 çekirdeğe sahip GPU ile birlikte Dynamic Caching yani donanım hızlandırma teknolojisi ise ilk olarak iPad cihazlara geliyor.

 

Yeni işlemci bir önceki model olan M2’li iPad Pro ile karşılaştırıldığında yüzde 50 daha hızlı ve etkili bir işlemci sağlıyor. Aynı zamanda bu model, Ray Tracing özelliğine sahip. Yani Diablo gibi popüler oyunları rahat bir şekilde açıyor. Üstelik iddialara göre M4 işlemci, M2 işlemciden dört kat daha hızlı render performansı sağlıyor. Yeni ekran motoru ile birlikte iPad Pro’nun Ultra Retina XDR ekranlarında oluşan renkleri, parlaklığı ve netliği daha iyi bir şekilde gösteriyor.

 

M4 İşlemci Saniye Başına 38 Trilyon İşlem Yapıyor!

M4 işlemci yapay zekâ için üretilerek saniye başına 38 trilyon işlem yapabilme kapasitesi sunuyor. 16 çekirdekli ve ilk Neural Engine’den 60 kat daha iyi diyebiliriz. Aynı zamanda yonga seti, dörtte bir güç tüketimi yaparak önceki seri ile aynı performansı sunuyor. Böylece yeni OLED ekrana sahip 2024 iPad Pro, kullanıcılara üst seviyede bir deneyim sağlıyor diyebiliriz.

 

Bu konu hakkında açıklama yapan Apple Donanım Teknolojileri Başkan Yardımcısı Johny Srouji, bu yeni işlemcinin M2 serisine kıyasla %50 daha güçlü olduğunun altını çizdi. Aynı zamanda iPad Pro’lar hakkında, ‘’Sınıfındaki en iyi silikonu (çipleri) üretebilmenin nasıl çığır açmayı mümkün hale getirdiğine dair bir örnek’’ olduğunu belirtti.

 

Genel olarak M4 işlemcinin özellikleri, kullanıcıları şaşırtan bir dizi yeni özellikle birlikte geliyor. Apple’ın bu adımı, başta iPad Pro modelleri olmak üzere yakın zamanda gelmesi planlanan yeni MacBook’lar için avantaj sağlayabilir.